Olen marraskuun alkupuolelta saakka noudattanut ruokavaliota. Tai ainakin parhaani mukaan yrittänyt… Minulla herätys tähän savottaan tuli terveystarkastuksessa 11.11.2014.
Oikeastaan tuo ei ollut terveystarkastus vaan lääkärikäynti, vuosittainen verenpainetarkastus. Ennen lääkärille menoa olin jo käynyt labrassa, jossa otettiin tosi monta putkea verta ja sydänfilmi, sekä olin omatoimisesti seurannut verenpaineita parin kuukauden ajan. Lääkäri kertoi sitten tarkastuksessa karuja faktoja: verenpaine on ihan liian korkea, kolesteroli on liian korkea ja painoa on liikaa. Okei, kaikki muut noista tiesin itsekin etukäteen, paitsi kolesterolin. Toki siitäkin oli hyvä aavistus, koska se oli ollut koholla jo aiemmissa terveystarkastuksissa.
Sain kotiintuomisiksi paljon hyviä neuvoja sekä reseptin uudelle, tehokkaammalle verenpainelääkkeelle, kolesterolilääkkeitä en (vielä) huolinut. Lisäevästyksenä oli ottaa yhteyttä, jos paineet ei laske ja noin puolen vuoden päästä kutsu kolesterolin tarkastusmittaukseen. Koska olen luonnoltani vähän skeptikko, aloin kotiin tultuani tutkia lääkärin kertomia tapoja kolesterolin alentamiseen ja painon pudotukseen. Totesin, että on monenlaisia oppisuuntia näissä molemmissa asioissa ja enimmäkseen kaikki oppisuunnat ovat enemmän tai vähemmän toistensa vastakohtia.
Tulin siihen tulokseen, että vaikka kuinka kyseisestä lääkäristä pidänkin ja hänen asiantuntemustansa arvostan, niin hänkin kertoo vain niitä asioita, jotka hänelle on opetettu tai jotka hän on muutoin omaksunut. Ja mikään ei todista, että mikään hänen kertomansa olisi absoluuttisesti totuudenmukaista ja minulle sopivaa.
Noniin, siispä tutkin asioita ja jotenkin päädyin sellaiseen lopputulemaan, että esim tässä blogissa esitetty asia olisi ehkä lähempänä totuutta. Taikka sitten Uffe Ranskovin julkituomat ajatukset. Joten “omaksi totuudekseni” omaksuin jonkinlaisen muunnellun karppauksen, sekä muutamat lisäaineet / -ravinteet. Pudotin ruokavaliostani minimiin
- valkoiset jauhot, myös pastan
- perunan
- riisin
- sokerin ja sokerituotteet
- margariinit eli voimakkasti prosessoidut rasvat
Lisäsin rasvaa (öljyt, pähkinät, myös voi…), maitotuotteita (rahkaa, jogurttia) sekä aloin syömään pari ruokalusikallista pellavansiemeniä päivässä. Myös lisäsin proteiinien saantia (kanaa, kalaa, kalkkunaa). D-vitskuja söin jo ennestäänkin 100 mikrog/päivä. Lisäksi tavoitteena on hankkia Guarem-valmistetta, kunhan löydän sitä jostakin.... Guarkumi näes sitoo ruoan hiilihydraatteja ja estää niiden imeytymistä, alakarppaajat suosivat tätä tuotetta. Niin, ja vielä lisäksi aloin seuraamaan ruokavaliotani Kalorilaskuri.fi -palvelussa. Hiilareita syön päivässä noin 150g, tämä tulee täysjyväleivästä ja kasviksista & hedelmistä. Ruoka-aineksien suhteet ovat päivittäin suunnilleen: hiilarit 25%, proteiinit 35%, rasva 40% (ennen hiilarit 50%, prot 25% rasva 25%). Eihän nuo suhteet näytä paljonkaan muuttuneen, mutta kyllä tuo ruokavaliossa näkyy...
Nyt olen noudattanut tätä omintakeista karppaus ruokavaliota kolme viikkoa. Paino on pudonnut 2,4 kg. Mutta se ei ole suinkaan tärkein juttu. Olo on muuttunut paremmaksi, mieli on “terävämpi” ja seesteisempi. Lisäksi juuri tänään viimeksi ajattelin käydessäni muutaman kilometrin kävely/hölkkä -lenkillä, että meno on paljon kevyempää ja vahvempaa kuin ennen. Eikä kaikki todellakaan johdu painon pudotuksesta, koska viime keväänä paino oli vielä muutaman kilon alempana, mutta meno oli silti tukkoista. Liekö siis nykyinen safka parempaa polttoainetta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti